torsdag 9 maj 2013

Skaldjur och tryffel

Det italienska köket är orsak nummer ett till att jag älskar Italien. Det finns så mycket olika rätter att välja mellan på restaurangerna. Man kan välja i menyerna bland små förrätter (antipasti) kallskuret, skaldjur, ostar, frukt och grönsaker, en första rätt (primi) ofta pasta eller risotto, huvudrätt (secondi) kött, fisk, fågel med tillbehör (contorni) grönsaker, sallad eller potatis. Måltiden avslutas med en efterrätt (dolci) bakverk, glass eller mousse och kaffe. Jag äter sällan en hel meny utan väljer ofta bara en av antipasti eller primi och sen en dolci eller delar på en antipasti med någon och tar sen en secondi med kött och nån spännande grönsak. 

Höjdpunkterna gällande mat från den här resan, förutom då middagen hos Mamma Maria, var skaldjurspasta med hummer, musslor i vittvin och persilja och pizza bianco med svamp och tryffel. Och så glass i stora lass, speciellt citron.

bilder/kuvat verkstade verstas

Såg förresten en annons på dagens ÖT om en resa till tryffelfestivalen i Alba i Piemonte (norra Italien), Mercato del Tartufo, första veckan i oktober. Googlade lite på ämnet och det låter mycket intressant ...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar