lördag 9 februari 2013

Snöstorp och Spiralstickning


bild/kuva verkstaden verstas

Vi lärde oss två gamla sticktekniker på kursen vid g.a.r.n. Tack Jeanette och Siv för er kulturgärning, att sprida gammal kunskap vidare och en trevlig kväll som sammanför likasinnade i olika åldrar. Den övre Snöstorp kommer från trakterna kring Halmstad i Sverige (därav namnet). Hur gammal den egentligen är vet ingen. Förr gick ju kunskapen vidare från generation till genaration utan skriftlig dokumentation. Tekniken har beskrivits i tidningen Hemslöjden 1986/2 av Ingegärd Oskarsson. Har även hittats i Tyskland och på Färöarna. Stickningen är luftig och likadan på båda sidor. Det bildas en vågig textur eller ett galler om man sträcker ut arbetet. Har börjat sticka på en halsduk av NORO garnet jag köpte i Tammerfors. 

Den andra tekniken Spiralstickning ser avancerad ut men är superenkel. Man kan dessutom byta garn vart fjärde varv så att det bildas rutor. Tekniken passar bra till sockskaft, vantmuddar, pulsvärmare och halsskydd. Det finns en mängd beskrivningar på nätet för spiralstickade sockor. Bara att googla på ordet!


Uusimmat neulontataidot kurssilta. Ylimmässä kuvassa Snöstorpilla kaulahuivin alku. Toisessa kuvassa kokeilin vain spiraalineulontaa (en löydä muuta sanaa suomeksi, tietääkö joku?)  kahdella eri värillä.

1 kommentar: