tisdag 25 december 2012

Saffransapelsiner

bild/kuva verkstaden verstas
Saffransapelsiner, min absoluta favoritefterrätt. Brukar göra den bara kring jul. Intensivt gul, vacker för ögat, underbar kryddoft och fräsch smak. 

Skala 4 apelsiner och skär ut apelsinfiléer, helt skinnfria. Lägg dem i en skål. Blanda 2 dl vatten och 2 dl socker och koka upp i en kastrull. Lägg i kryddorna; 2 stjärnanis, 1 kanelstång, 4 hela kryddnejlikor och ett kuvert saffran. Låt lagen småkoka i 5 min utan lock och låt den svalna. Häll över apelsinklyftorna och låt dra i en timme. Serveras med en klick vispgrädde. 


Sahramiappelsiinit, ihanan makuinen, joululta tuoksuva ja värikäs lempijälkiruoka. 

Kuori 4 appelsiinia. Leikkaa täysin kuorettomia fileitä terävällä veitsellä. Laita ne kulhoon. Kiehauta 2 dl vettä ja 2 dl sockeria. Lisää mausteet kattilaan;  2 tähtianista, kanelitanko, 4 kokonaista neilikkaa ja yksi annos sahramia. Kiehauta hiljalleen 5 minuuttia ja anna jäähtyä. Kaada appelsiinilohkojen päälle ja anna vetäytyä  vähintään tunnin. Tarjoile kermavaahdolla.


2 kommentarer:

  1. Hej Tiina, idag tittade jag in hos dig och din läckra efterrätt gjorde mig så snål! Så snabbt till butiken och en god stund senare var en dubbelsats (mints!) fixad till kvällens träff med vänner. God fortsättning! Och så tar vi en träff snart och gör undan fjolårets "synder". Kram, Lotte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. God fortsättning till er med! Hoppas det smakade. Kram

      Radera