Här kommer receptet på muurikka-plättarna. Som namnet säger kommer receptet från min far. Han bjuder alltid alla på plättar på villan. De ska stekas riktigt riktigt tunna, med frasiga kanter. (Har blivit riktigt duktig på detta. Vågar du ställa upp i en plättstekningduell farsan?) En ordentlig stekspade är nödvändig. Och vispgrädde som tillbehör. Gör gärna smeten några timmar före stekning. Står sig bra i kylen i några dagar.
15-20 plättar:
1 l mjölk
4 ägg
4 dl vetemjöl
2 1/2 dl kornmjöl
100 g smält smör
100 g smält smör
2 tsk salt
Moffan muurikka-pannu-letut. Nimestä näette mistä resepti on kotoisin, nimittäin isältäni. Hän paistaa aina lettuja kaikille saaressa. Ohkasia lettuja rapealla reunalla. Kermavaahtoa ja marjoja tai hilloa lisukkeeksi. Taikina säilyy jääkaapissa parikin päivää.
15-20 lättyä:
1 l maitoa
4 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl ohrajauhoja
100 g sulatettua voita
2 tl suolaa
15-20 lättyä:
1 l maitoa
4 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl ohrajauhoja
100 g sulatettua voita
2 tl suolaa
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar