måndag 1 april 2013

Morotskaka

En lätt-att-baka-kaka som går hem vid alla tillfällen oberoende av ätarens ålder. Kan dekoreras efter högtid och säsong. 

kakbotten:
2 ägg
2 dl socker
1 dl matolja
2 dl vetemjöl
1 tsk soda
1tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
3 dl riven morot

glasyr:
50 g färskost 
30 g smör
2 dl pudersocker
1 tsk vaniljsocker

Rör ihop ägg, socker och matolja. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Tillsätt den rivna moroten till sist. Grädda i 175 grader i 35 minuter. Låt kakan svalna och rör ihop glasyren i en kastrull på svag värme. Bred över och dekorera. Till vardags brukar jag strö över lite hackad mandel.


bild/kuva verkstaden verstas

Porkkanakakku, helppo kakku joka sopii joka tilanteeseen söyjän iästä huolimatta. Koristellaan juhlan ja sesongin mukaan.

pohja:
2 munaa
2 dl sokeria
1 dl ruokaöljyä
2 dl vehnäjauhoja
1 tls soodaa
1 tls leivinjauhetta
1 tls kanelia
1 tls vaniljasokeria
3 dl raastettua porkkanaa

kuorrute:
50 g tuorejuustoa
30 g voita
2 dl tomusokeria
1tls vaniljasokeria

Sekoita puuhaarukalla muna, sokeri ja öljy. Sekoita kuivat ensin keskenään sitten taikinaan. Lisää raastettu porkkana. Leivo uunissa 35 min 175 astetta. Anna kakun jäähtyä. Sekiota kuorruteaineet kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä pohjalle ja koristele. Arkikakulle tapaan ripotella hakattua mantelia.



2 kommentarer:

  1. Mums, den var kalasgod :) Tack för senast!

    M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att ni kom ... med så kort varsel! Så trevligt att träffas : )

      Radera